Om rød gær-ris

Rød Gær-ris er fermenteret med skimmelsvampen Monascus Purpureaus. Risene indeholder små mængder af såkaldte Monacoliner, herunder Monacolin K, som er et naturligt forekommende statin-lignende stof. Rød Gær-ris kaldes også for Red Yest Rice.

Den typiske anvendelse af Rød Gær-ris er til forebyggelse og behandling af forhøjet kolesterol.

Det er stoffet monakolin K, som indirekte kan regulere kolesteroldannelsen ved at påvirke enzymet HMG-CoA-reduktase. Ekstraktet fra de røde ris er rød, også efter de er blevet fermenteret. Udover monakolin K, indeholder Rød Gær-ris også umættede fedtsyrer og plantenæringsstoffer.

Det er gærsvampen Monascus purpureus, som vokser på de hvide ris og farver dem røde. Svampen er væk, når man køber de røde ris, men den når at efterlade forskellige typer af statiner, herunder monakolin K. Statiner har vist sig meget effektive, når det gælder om at sænke kolesteroltallet. Det gør de ved at hæmme visse enzymer. Dog skal man være opmærksom på, at kolesterol er et meget vigtigt stof, som spiller en stor rolle i udviklingen og beskyttelse imod hjertekarsygdomme.